Propolisz tinktúra

[Not a valid template]Magas antioxidáns tartalma van: antibiotikumként működő (!), és hámosító hatású flavonoidokat valamint ferulasavat tartalmaz, de találhatóak benne a táplálék felszívódását segítő enzimek, aminosavak, B1, B2, B6, C, E vitamin és ásványi anyagok.

A tinktúra allergiás tüneteket válthat ki az arra érzékenyeknél, ezért először tesztelés céljából ajánlott 5 cseppet feloldani kb. 2 dl meleg teába, amennyiben semmilyen káros tünet nem jelentkezik az adag növelhető.

Az oldatot használhatjuk testerősítésre, betegség kezelésére:

  • nem forró teába, egy kanál mézre csepegtetve, vagy kockacukrot az oldatba mártva is fogyaszthatjuk. Ezt tehetjük rendszeresen, naponta 2 alkalommal 10-20 cseppet, immunerősítőként. Betegség esetén (ha nem fogyasztott rendszeresen propoliszt) kezelhetjük magunkat napi 2-3 alkalommal, 20-30 cseppnyivel.

vagy használhatjuk külsőleg:

  • horzsolásra, sérülésre kenve tinktúraként hámosító hatása miatt gyorsítja a gyógyulást és egyben fertőtlenít. Szájsebekre fültisztítóval kenve napi néhány alkalommal hasonló hatást érhetünk.

A propolisz már ismert tulajdonságai:

  • Erősíti az immunrendszert;
  • természetes antibiotikum (szerű) és gyulladáscsökkentő hatású;
  • használható légcsőhurut és allergikus jellegű asztma esetében;
  • vírus, baktérium és gombaölő, – használatos például influenza, herpesz és egyes bőrbetegségek ellen;
  • növeli az erek rugalmasságát;
  • segít megfázásos megbetegedések esetében;
  • vérnyomáscsökkentő hatású, valamint
  • használják még fekélyek, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére is, valamint
  • sebgyógyításra, reumatikus bántalmakra, ízületi, derék- és gerincfájdalmakra
  • a népi hagyomány szerint a propolisz tinktúra használata gyógyír lehet a foggyulladásra.

A propolisz minőségét 2 évig megőrzi, de ezt rövidíti a magas hőmérsékleten való tárolás és ha napfény éri. A csomagolás ideje a tinktúrát tartalmazó cseppentős fiolán található meg.

7%-os propoliszos oldat alkoholban feloldva.