Receptek

Szeretnék néhány mézes receptet ajánlani a gyűjteményemből, amelyek a családunk kedvencei:


Mézes kalács
Hozzávalók:

  • 3 egész tojás
  • 2 dl méz
  • 20 dkg cukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 dkg szalakáli
  • fűszerek:fahéj, szegfűszeg

A 3 tojást a mézzel és a cukorral takarék lángon összemelegítjük(habzásig).
Hozzá keverjük fokozatosan a szalakálival a lisztet,majd ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal és szegfűszeggel. Miután összeállt a tészta legalább 1 órát pihentetjük.
Az óra leteltével különböző formákat szúrhatunk ki és készíthetünk belőle.
Sütőben megsütjük és ízlés szerint cukros tojásfehérjével vagy fondannal díszítjük.
Ünnepekre kiváló édesség!

Vissza a listához

Mézes krémes
Hozzávalók:
Mézes lapokhoz:

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 3 ek olvasztott zsír
  • 4 ek olvasztott méz
  • 1 egész tojás (villával felverve)
  • 4 ek tej

Töltelékhez:

  • 1/2 l tej
  • 10 dkg búzadara
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojássárga
  • 20 dkg sárgabarack lekvár

Csokoládémázhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj

A tészta készítése:
1. A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, aprénként lehet bele picit tenni.
2. A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük maragrinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, vigyázzunk, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/ lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)

Töltelék készítése:
1. A tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.

Összeállítás:
1. A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral.
2. Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal borítjuk, amit pedig csokimázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.)

Vissza a listához

Mézes gyümölcssaláta
Hozzávalók:

  • 2 narancs
  • 2 alma
  • 2 banán
  • 1 sárgarépa
  • 1 kisebb vagy 1 konzerv ananász
  • 1 üveg őszibarack befőtt
  • 1 fürt szőlő
  • 1-2 körte, esetleg pomelo
  • 1 citrom leve
  • ízlés szerint méz

A gyümölcsöket meg tisztítjuk ,megmossuk. A narancsot,almát körtét,ananászt,őszibarackot , körtét apróbb kockákra vágjuk ,A banánt felkarikázzuk ,a szőlőt szemekre szedjük, a sárgarépát az alma reszelőn lereszeljük. Ha pomelot is szeretnénk tenni a salátába azt meg tisztítjuk a hártyáitól és ízekre szedjük .Mindent egy tálban összekeverünk , ráfacsarjuk a citrom levét és ízlés szerint mézzel lecsurgatjuk. Nagyon finom és téli hónapokban különösen ajánlott, mert egy igazi vitamin bomba!

Vissza a listához

Mézes-mustáros szósz
Hozzávalók:

  • 3-4 ek mustár
  • 1-2 ek méz
  • 250 ml főzőtejszín
  • bors
  • vaj

Kevés vajat megolvasztunk ,majd ráöntjük a tejszínt. Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a mustárt, a mézet és a fűszereket. Az arányok ízlés szerint változtathatók. Miután besűrűsödött már tálalható is. Roston sült pulykához,sertéshez kiváló.

Vissza a listához

Mézes-mustáros húspác
Hozzávalók:

  • 10 ek. mustár
  • 5ek. méz
  • 10ek. olaj
  • bors
  • kakukkfű
  • majoranna
  • 4 gerezd fokhagyma

A fokhagymát összezúzzuk és a többi hozzávalóval együtt jól kikeverjük.
Ebben a pácban megforgatjuk a húsok mindkét oldalát a maradékkal azokat leöntjük.
Hűtőszekrényben legalább egy éjszakát állni hagyjuk, majd serpenyőben vagy grillen megsütjük.

Vissza a listához

Fogyasszák egészséggel!

Popovics Sándorné