Tévhitek

Tévhitek a mézzel, méhészettel kapcsolatban:

Az első és legáltalánosabb tévhit a kristályosodás hamisítással való azonosítása. A méz természetesen kristályosodik. A repceméz már a kinyerését követő pár napon belül kikristályosodik, míg az akácméz akár 6 hónap után is folyékony állagú, minden mézfajtánál egyedi idejű a kristályosodás.

A méz hízlal, vagy nem hízlal? Mindenkire másképp hat, a mézet a szervezet gyorsabban alakítja át energiává, mint a répacukrot, lévén egyszerű cukrokból áll zömében (szőlőcukor, gyümölcscukrok), de a mértéktelen fogyasztás okozhat elhízást

A méhek téli álmot alszanak? A méhek nem alszanak téli álmot, csupán a hőmérséklet csökkenésére csomóba húzódnak és lelassul az anyagcseréjük is, közben azért táplálkoznak. A hőmérséklet emelkedésére az életritmusuk visszaáll.